Wynajem sprzętu gastronomicznego na piątkę!

Wynajem sprzętu gastronomicznego na piątkę!

Profesjonalny sprzęt gastronomiczny jest niezbędny do prowadzenia restauracji, bistro czy nawet kawiarni. Pomaga przygotować lepsze i zdrowsze potrawy, podnosi wydajność pracy w kuchni, przyspiesza wszystkie procesy związane z obróbką dań, poprawia logistykę. Pamiętać należy jednak o tym, że profesjonalny sprzęt gastronomiczny nie należy do najtańszych. Czy to oznacza, że należy z niego zrezygnować i zastąpić je urządzeniami z marketu?

Pięć zalet profesjonalnego sprzętu gastronomicznego

Przygotowując się do otwarcia czy modernizacji swojej restauracji patrzysz na pieniądze. Nic w tym dziwnego. Od stanu Twojego konta wiele zależy. Chcesz też mieć alternatywę w postaci tańszych zamienników. Czy jednak na sprzęcie gastronomicznym warto oszczędzać? Oto pięć zalet profesjonalnego sprzętu gastronomicznego:

  1. Wydajność
    Sprzęt gastronomiczny jest dostosowany do pracy ciągłej. W kuchni restauracyjnej praktycznie od g. 12 do późnych godzin wieczornych czy nocnych praca wre. Panuje niemiłosiernie wysoka temperatura, obroty miksera, blendera, tarcz w szatkownicy nie zwalniają. Dzięki mocniejszym silnikom, profesjonalne urządzenia gastronomiczne są w stanie pracować dłużej, a Ty możesz przygotować jeszcze więcej potraw
  2. Trwałość
    Profesjonalny sprzęt gastronomiczny często ma mocniejsze silniki niże w przypadku urządzeń domowych, ale też jego obudowę wykonano z najwyższej jakości stali nierdzewnej. Jest odporna na wysokie temperatury, uszkodzenia, a do tego łatwo ją wyczyścić, a higiena jest niezmiernie ważna w gastronomii.
  3. Dodatkowe funkcje
    Profesjonalny sprzęt gastronomiczny musi mięć dodatkowe funkcje, o których przeciętny Kowalski nawet nie słyszał. Są to m.in. sondy w piecach, funkcje do regeneracji potraw itp. Potrawy przygotowane dla gości wymagają o wiele więcej zabiegu niż te, które robimy w kuchni domowej
  4. Jakość
    Profesjonalizm to jakość. Dlatego urządzenia gastronomiczne wykonane są z najwyższej jakości materiałów, aby jak najdłużej służyły. Z drugiej strony, dzięki nim przygotowujesz najwyższej jakości potrawy, na co pozwalają dodatkowe funkcje chociażby w piecach konwekcyjno-parowych
  5. Dostosowanie do realiów gastronomii
    Profesjonalny sprzęt gastronomiczny jest po prostu dostosowany do ciągłej pracy w trudnych warunkach, jakie panują na zapleczu. Urządzenia pracują dłużej, muszą być jeszcze bardziej wydajne, bywa, że pracują po kilka lub kilkanaście godzin bez przerwy. Zwykła lodówka czy piekarnik nie wytrzymałyby takich obrotów tak długo jak profesjonalne urządzenia gastronomiczne.

Wynajem na piątkę

Niestety, profesjonalna urządzenia gastronomiczne sporo kosztują, a na pewno zdecydowanie więcej niż te kuchenne. Kupując sprzęt w markecie ryzykujesz jego szybką wymianą, czyli przepłacasz. Co zrobić, jeśli nie masz środków na zakup sprzętu gastronomicznego? Wynajmij go! Oto pięć zalet wynajmu profesjonalnego sprzętu gastronomicznego:

    1. Niższe koszty. Wynajem sprzętu gastronomicznego to kilkaset złotych miesięcznie, a nie kilkanaście lub kilkadziesiąt złotych wydanych na zakup;
    2. Nie ograniczasz swojego biznesu. Tak naprawdę możesz wprowadzać nowe dania do swojej karty menu, rozwijać się, a nie czekać, aż może pewnego dnia przyjdzie lepsze jutro;
    3. Opieka serwisowa jest w ramach umowy. Zawsze możesz oddać sprzęt do naprawy zespołowi, który zna się na danym produkcie i stosuje oryginalne części;
    4. Elastyczna umowa. Nie jesteś związany konkretnym terminem zakończenia najmu. Wszystko zależy od Ciebie i Twoich potrzeb;
    5. Szkolenie. Masz pewność, że zostaniesz przeszkolony przez doradcę z zakresu obsługi danego sprzętu. Poznasz wszystkie funkcje i udogodnienia. Zostanie Ci tylko działać!