Leasing gastronomiczny najlepszym sposobem na kryzys!

Leasing gastronomiczny najlepszym sposobem na kryzys!

O kryzysie mówi się już od ponad dwóch lat. Jest jak nadciągające widmo, które powoli do nas dociera – widać to przez inflację, wysokie ceny, drożejące paliwo, gaz czy prąd. Jak przetrwać kryzys gospodarczy i czy można rozwinąć w tym czasie skrzydła?

Kryzysu gospodarczego wszyscy się boimy – wysokie ceny, brak klientów, bezrobocie. Wspominamy sytuację z 1920 roku, potem z końcówki lat 90 i przypominamy sobie 2008 r. COVID-19 zaskoczył nas społecznie i ekonomicznie. Od kilku miesięcy widzimy podnoszenie stóp procentowych, wyższe rachunki za prąd i gaz, coraz wyższe ceny w sklepach, drożejące paliwo. To wszystko jest zapowiedzią ciężkich czasów. Jako ludzie mamy naturę pesymistyczną – widzimy to, co jest najgorsze. Nic dziwnego, dzięki takiemu myśleniu nasz gatunek przetrwał. Jednak pamiętajmy, że żeby wyjść z kryzysu pieniądz musi krążyć. Czy szaleństwem jest stwierdzenie, żeby podczas kryzysu inwestować? Absolutnie nie! Dobre i mądre inwestycje pozwolą nam kryzys przetrwać, a nawet zyskać! Tylko jak inwestować, kiedy wszystko jest coraz droższe, a jutro niepewne? Z pomocą przychodzi usługa leasingowa!

Zmieniaj się dla Klientów

Jedną z żelaznych zasad, jak radzić sobie w kryzysie jest spojrzenie na swój biznes świeżym okiem. Podczas kryzysu Twoi Klienci zmieniają zachowania konsumenckie. Ty pewnie widzisz wszystko w czarnych barwach – Klienci przestają wydawać pieniądze. Nieprawda! Klienci wydają pieniądze, ale inaczej. Dlatego przyjrzyj się im. Co jest ich potrzebą? Pamiętaj też, że decyzje konsumenckie wcale nie zapadają racjonalnie. Duży wpływ na nie mają emocje, utrzymanie lepszego standardu życia, potrzeba luksusu, potrzeba bycia ważnym. Może warto zmienić kierunek działania Twojej firmy? Wystarczy czasem doposażyć swój lokal gastronomiczny w odpowiednie urządzenia, które pozwolą wzbogacić Twoje menu albo dostosować działania do potrzeb Twoich Klientów. Czas lockdown’u świetnie to pokazał. Wiele restauracji i kawiarni zainwestowało w torby do transportu dań na wynos, w pakowarki, cyrkulatory sous-vide, opakowania do transportu dań. Dzięki temu lokale przetrwały – zamiast ukierunkować się na Klientów, którzy zazwyczaj przychodzili do restauracji, wysyłano jedzenie do domów. Możesz powiedzieć oczywiście, że teraz nie stać Cię na zakup nowych urządzeń gastronomicznych, ponieważ są bardzo drogie. To prawda, ale możesz wziąć pod uwagę leasing!

Wydaj mniej, zyskaj więcej

Leasing profesjonalnego sprzętu gastronomicznego może przynieść Ci ogromne profity i to niskim kosztem. Zamiast wykładać kilka, kilkanaście, a nawet kilkadziesiąt tysięcy na piec konwekcyjno-parowy, nowy ekspres do kawy, szafę chłodniczą – możesz je wynająć w ramach umowy leasingowej za kilkaset złotych miesięcznie. Dostajesz nowe urządzenia, które przyjeżdżają prosto do Twojej firmy. Po zamontowaniu sprzętu przez fachowców, Twoi pracownicy przechodzą profesjonalne szkolenie z wykorzystaniem nowej maszyny. Szkolenie prowadzą praktycy, dlatego zwracają uwagę na funkcje, które mogą być szczególnie przydatne w Twoim biznesie. Masz też dostęp do napraw serwisowych, gdzie używane są tylko najlepsze części. Kiedy Twoja umowa leasingowa zakończy się po okresie, jaki sam wybierasz, możesz urządzenie wykupić albo wymienić na inne. W taki sposób za niewielką sumę Twój biznes gastronomiczny rozwinie się i przetrwasz kryzys, a nawet na nim zyskasz!