Wypożyczalnia gastronomiczna – dlaczego warto skorzystać z jej usług?

Wypożyczalnia gastronomiczna – dlaczego warto skorzystać z jej usług?

Leasing sprzętu gastronomicznego nie jest tak popularny jak jego starszy brat – leasing samochodowy, jednak oba działają na tych samych zasadach i przynoszą identyczne korzyści swoim użytkownikom. Dzięki leasingowi luksusowe samochody pojawiły się w zasięgu wielu przedsiębiorców, którzy zamiast płacić setki tysiący złotych, mogli cieszyć się z nowych pojazdów za ułamek tej kwoty. Coraz większą popularnością cieszą się także wypożyczalnie samochodów na krótki okres. Podobnie sytuacja wygląda w gastronomii. Zamiast zadłużać się na „grube miliony” możesz skorzystać z wypożyczalni gastronomicznej!

Wydaj mniej, więcej skorzystaj

Na wielu rzeczach można oszczędzać, ale prowadząc punkt gastronomiczny, zdecydowanie nie warto przycinać budżetu na sprzęcie. Często droższe rozwiązania dają nam więcej możliwości. Najprostszym przykładem jest piec konwekcyjno-parowy, w którym możemy przygotować wiele dań w tym samym momencie. Zamiast zwykłej zmywarki warto wykorzystać zmywarkę tunelową lub kapturową, które zapewnią czystość naczyń na odpowiednim, sanitarnym poziomie. Robiąc listę niezbędnych sprzętów gastronomicznych i przygotowując budżet, możesz złapać się za głowę. Profesjonalne urządzenia kosztują często kilkanaście, a nawet kilkadziesiąt czy kilkaset tysięcy złotych. Musisz jeszcze opłacić wynajem lokalu, wystrój, personel, produkty spożywcze, alkohol i wiele innych. Pojawia się w Twojej głowie pokusa – wybór tańszego sprzętu gastronomicznego. W końcu goście nie zobaczą, jakiej marki posiadasz piec, zamrażarkę czy zmywarkę. Niestety, taniej w przypadku lokalu gastronomicznego może oznaczać w najlepszym przypadku większe wydatki, a nawet klęskę. Profesjonalne urządzenia poprawiają jakość obsługi, pozwalają zaoszczędzić Twój czas, dzięki czemu możesz obsłużyć większą liczbę gości.

Dobrej jakości sprzęt to także wysokiej jakości podawane potrawy, dla których Twoi goście odwiedzają właśnie Twój lokal. Jeśli tego zabraknie to nie będziesz mieć Klientów, a Twoja restauracja zniknie. Profesjonalne urządzenia gastronomiczne są bardziej wydajne, zużywają mniej wody i prądu, starczają na dłużej, wytrzymują nieznośne warunki, panujące w kuchni. Sam widzisz, że lepiej zainwestować w lepszy sprzęt. Jednak budżet nie jest z gumy. Czy istnieje jakaś alternatywa?

Nie kupuj, wypożycz!

Możesz oczywiście wziąć kolejny kredyt i kupić najnowszej generacji sprzęt gastronomiczny od najlepszych producentów. Niestety, prawdopodobnie nie będziesz mógł spokojnie spać w nocy z powodu kolejnego zadłużenia. Z czegoś inwestycje trzeba spłacić. Sytuacja w branży z powodu COVID-19 jest bardzo niepewna. Nie masz już stałego źródła dochodu. Restauracje są na zmianę otwierane i zamykane.

Najbliższe miesiące mogą nie być dobrym czasem na spore wydatki. Dlatego warto skorzystać z usług wypożyczalni sprzętu gastronomicznego. Jak to działa w Gastro Rental? Wystarczy wybrać interesujący nas sprzęt – piec Lainox, zmywarkę Dihr, ciągi kuchenne MBM czy urządzenia chłodnicze Dalmec. Następnie, decydujesz o czasie wynajmu urządzeń. W ramach umowy masz zagwarantowaną dostawę, montaż, szkolenie z obsługi, serwisowanie. Po zakończeniu umowy wymieniasz sprzęt na nowszy lub wykupujesz ten, który wynajmowałeś na preferencyjnych warunkach.