Oszczędzaj i korzystaj, czyli dlaczego warto wynająć sprzęt gastronomiczny

Otwierając lokal gastronomiczny włos dęba staje z powodu ilości wydatków. Wynajem lokalu, jego urządzenie i wyposażenie to niebagatelne sumy. Nie wiadomo, skąd je wziąć. Patrzysz na budżet i widzisz jeden wielki znak STOP. Po prostu nie możesz ruszyć ze swoim biznesem. Czy na pewno? Poznaj sposób na rozwój – wynajem!

Zewsząd słychać, że pierwszy milion trzeba ukraść. Podobnie wyglądają koszty otwarcia własnej restauracji – milion złotych warto mieć, niekoniecznie kraść. Oczywiście, możesz wydać mniej, ale będzie to gorsza lokalizacja, gorszy sprzęt gastronomiczny, gorsze wnętrza, a co za tym idzie – większe prawdopodobieństwo, że nie osiągniesz sukcesu. Jeśli masz ograniczony budżet to wcale nie musisz dalej odkładać oszczędności do skarbonki przez kolejne lata. Zamiast kupować, możesz wynająć sprzęt gastronomiczny!

Dobre i tanie

Kolejne polskie powiedzenie brzmi: Jak dobrze to nie tanio. Czy faktycznie tak jest? Profesjonalny sprzęt gastronomiczny faktycznie kosztuje sporo. Im więcej wydasz tym więcej funkcji zyskasz. Przykładem jest piec konwekcyjno-parowy. Możesz kupić zwykły piekarnik. Jednak nie przygotujesz w tym samym czasie wielu potraw, nie będziesz mógł sprzętu zaprogramować w odpowiedni sposób, będzie mniej wydajny, nie wytrzyma przeciążenia pracą ciągłą. Zwykła maszynka do mielenia szybciej się zużyje w kuchni gastronomicznej niż tak przeznaczona i specjalnie zaprojektowana na potrzeby szefów kuchni. Można przykłady mnożyć i wymieniać bez końca. Tak naprawdę wybierając tańszy sprzęt gorszej jakości spowoduje generowanie większych wydatków. Piekarniki, zmywarki, zwykłe patelnie szybko polegną na placu boju w kuchni gastronomicznej, bo po prostu nie są przystosowane do ciągłej pracy na wysokich obrotach. Każdy restaurator to z czasem zrozumie i koniec końców będzie musiał wydać pieniądze na urządzenia dla profesjonalistów. Na takim przykładzie faktycznie można powiedzieć – tanio nie oznacza dobrze. A może jednak?

Wynajmij – płać mniej

Podobnie jak lokal, sprzęt gastronomiczny zamiast go kupować można wynająć. Wiąże się to ze zdecydowanie mniejszymi kosztami, które też są rozłożone w czasie. Za wynajem płacisz miesięcznie, za zainwestowanie w zakup – raczej od razu. To nie są jedyne zalety wynajętego sprzętu gastronomicznego. Wypożyczając piec, ciąg kuchenny czy zmywarkę możesz sprawdzić, które rozwiązania będą dla Ciebie i Twojego lokalu najlepsze. Potraktuj to jako czas testów. Jeśli któreś urządzenie nie zda u Ciebie egzaminu to łatwiej się go pozbędziesz niż jakbyś posiadał własny sprzęt. Co więcej, wynajmując sprzęt od pewnej firmy masz gwarancję najwyższej jakości od znanych i cenionych producentów oraz łatwy dostęp do serwisu. Nie musisz przejmować się naprawami, szukać specjalistów na własną rękę. Wystarczy tak naprawdę jeden telefon, a profesjonalny serwisant, który ma dostęp do oryginalnych części zajmie się resztą. Wynajem jak widać zabiera CI wiele problemów z głowy i jest elastyczny względem Twojego biznesu. Jak wiadomo, elastyczność jest teraz potrzebna i często może uratować Cię w gorszym czasie.